Betekenis van verschil, diversiteit en meervoudigheid in organisaties

Redactie Bronsonn/ juli 4, 2014/ Organisatie

Wat is de betekenis van ‘verschil’, ‘diversiteit’ en ‘meervoudigheid’ op de werkplek?

‘Verschillende medewerkers betekent dat ook een diversiteit op de werkplek?’

Cultureel en natuurlijk verschil
Wanneer we stellen dat ‘verschil’ fysiologisch en cultureel is bepaald. Dan is ‘verschil’ een produkt van culturele ontwikkeling. Wij zijn in staat te verwijzen naar fysiologische verschillen en daarover iets te vinden, te oordelen. Dat vinden en oordelen is cultureel bepaald.

Wanneer we stellen dat ‘verschil’ fysiologisch en natuurlijk is bepaald dan is het mogelijk een feit. Daar en dan, op dat moment stopt voor velen de mogelijkheid van de veranderbaarheid. De verwijzing van verschil naar natuurlijk bepaalde feiten wordt dan 2+2= 4. Zodra wij wat vinden van dat feit, wordt het dan weer een produkt van cultureel ontwikkeling? Ik denk het wel.

PROFOUND EMPOWERMENT
Diepgaand in staat stellen, zou dat een menselijk vermogen kunnen zijn om de betekenis van verschil, diversiteit en meervoudigheid op een goede manier te gebruiken? Is dat vermogen een manier om op een goede manier te kunnen verwijzen? Interessant om te zien hoe Dr. Jason J. Campbell antwoorden op deze vragen verbind met conflict resolution programs.

Meervoudig

 

Noot:Enculturatie is het proces waarbij cultuurkenmerken worden overgedragen van een samenleving of sociale omgeving naar een individu. Het is een socialisatieproces dat zich afspeelt binnen de cultuur waarin men bijvoorbeeld is geboren. Dit in tegenstelling tot acculturatie waarbij een groep juist elementen van een vreemde cultuur overneemt.

Enculturatie waarbij waarden en normen worden geïnternaliseerd is een levenslang proces en is een voorwaarde voor integratie.

Socialisatie is het proces waarbij iemand, bewust en onbewust, de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn groep krijgt aangeleerd. Het maakt deel uit van de opvoeding. Het is een levenslang proces en een voorwaarde voor integratie.
Socialisatie kan bestaan uit enculturatie waarbij er sprake is van cultuuroverdracht van de ene generaties naar de andere en acculturatie waarbij elementen van een vreemde cultuur worden overgenomen.